Dugovi Montenegro Airlinesa tri puta veći od prihoda

Bez autora
Jul 16 2012

Dugovi nacionalnog avioprevoznika skoro su tri puta veći od prihoda, a veliko učešće pozajmljenih izvora u finansijskoj strukturi i pad nivo aaktivnosti, uslovljen globalnom ekonomskom krizom, neki su od razloga zbog kojih se Montenegro Airlines našao u ozbiljnim finansijskim problemima. Zbog loše finansijske situacije i nemogućnosti da od sopstvenih sredstava finansira obaveze, MA se u protekle dvije godine zadužio čak za 28 miliona eura. U strukturi poslovanja dominiraju pozajmljeni prihodi koji čine 85 odsto ukupnih izvora finansiranja. Kompanija MA teško može da vrati tolike dugove, prevashodno zbog toga što analiza poslovanja ukazuje da se svaki euro dugova pokriven sa svega 37 odsto prihoda. Opšti racio likvidnosti u 2011. godine ukazuje da je svaki euro kratkoročnih obaveza pokriven sa 0,37 eura obrtnih sredstava. Zato je MA u posljednje dvije godine podigao čak pet kredita i zadužio se sa dodatnih 28 miliona eura. Osim tereta dugova, MA ima i 75 radnika (Od ukupno 483) koji nijesu obuhvaćeni planom reorganizacije ovog preduzeća.

Dugovi Montenegro Airlinesa tri puta veći od prihodaDugovi nacionalnog avioprevoznika skoro su tri puta veći od prihoda, a veliko učešće pozajmljenih izvora u finansijskoj strukturi i pad nivo aaktivnosti, uslovljen globalnom ekonomskom krizom, neki su od razloga zbog kojih se Montenegro Airlines našao u ozbiljnim finansijskim problemima, pišu Dnevne novine.

U ekonomskoj analizi Dnevnih novina se navodi da se, zbog loše finansijske situacije i nemogućnosti da od sopstvenih sredstava finansira obaveze, MA u protekle dvije godine zadužio čak za 28 miliona eura! U strukturi poslovanja dominiraju pozajmljeni prihodi koji čine 85 odsto ukupnih izvora finansiranja. Kompanija MA teško može da vrati tolike dugove, prevashodno zbog toga što analiza poslovanja ukazuje da se svaki euro dugova pokriven sa svega 37 odsto prihoda.

Dnevne novine citiraju i dio analize koju je u Planu restrukturiranja MA predložilo Ministarstvo pomorstva i saobraćaja i u kojem se izričito navodi kako „opšti racio likvidnosti u 2011. godine ukazuje da je svaki euro kratkoročnih obaveza pokriven sa 0,37 eura obrtnih sredstava. Zato je MA u posljednje dvije godine podigao čak pet kredita i zadužio se sa dodatnih 28 miliona eura. Osim tereta dugova, MA ima i 75 radnika (Od ukupno 483) koji nijesu obuhvaćeni planom reorganizacije ovog preduzeća.

Zbog svih ovih problema, Vlada Crne Gore planira da rekonstruiše kompaniju MA što bi državu dodatno koštalo nekih 36 miliona eura, uključujući i dug koji je otpisan protekle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik